Doprava nad 250€ zdarma

Krabickynajedlo.sk - Jednorázové ekologické gastro obaly

Košík: 0 €
Akcie mesiaca

Cukrová trstina história

Cukrová trstina (Saccharum officinarum)

je viacročná rastlina podobná bambusu, ktorá dosahuje výšku až 7 metrov. Rastlina sa pestuje hlavne pre výrobu cukru, ktorý pochádza zo šťavy tučných valcovitých stoniek. Tie sa rozdrvia a ich vylisovaním vzniká šťava, z ktorej sa získava surový cukor hnedej farby, rafináciou sa vyrába čistá sacharóza – trstinový cukor. Z odpadného sirupu – melasy sa kvasením a destiláciou vyrába rum. Okrem toho sa zo zvyškov stebiel vyrába papier, lepenka a izolačný materiál. Odpad slúži ako palivo v novodobej histórii aj na výrobu ekologických menu boxov .

Pôvod trstiny je v dažďových pralesov juhovýchodnej Ázie a Novej Guiney, odtiaľ sa rozšírila do iných krajín, dnes sa pestuje najmä v Indii, Číne, Egypte, Kube, Mexiku, Brazílii, Kolumbii v Thajsku, ale aj v Austrálii – teda všade tam, kde je veľa slnka, tepla a vody. Historické záznamy dokazujú, že už v roku 327 pred n. l. v starovekej Indii jej obyvatelia „žuli úžasnú trstinu, ktorá bez pomoci včiel produkuje istý druh medu“.

Biely cukor 

vznikol očistením hnedého cukru, tento cukor je ale veľmi kalorický a preto ho odborníci na zdravú výživu veľmi neodporúčajú. Jeho konzumáciou nám dokonca môže vzniknúť aj závislosť, nakoľko chuť sladkého predstavuje pre nás potešenie z príjemnej chuti. Okrem toho sa dnes cukor pridáva do množstva rôznych jedál a nápojov, takže problém nastáva ak si človek nevie ustrážiť denný príjem cukru. Dnešné výskumy dokazujú, že jeho nadmerný príjem spôsobuje zvýšenú hladinu adrenalínu, čo má za následok nesústredenosť, podráždenie, hyperaktivitu, zvyšuje krvný tlak a zvyšuje sa riziko infarktu či iných srdcovo-cievnych ochorení, cukor nám prekysľuje organizmus a celkovo znižuje imunitu a urýchľuje starnutie kože.

Hnedý cukor

je teda oveľa zdravšia varianta sladenia. Hnedý cukor je nerafinovaný, teda neprebieha tu proces čistenia od prímesí, bielenia a kryštalizácie. Typicky hnedú farbu mu dáva melasa. Tento cukor obsahuje aj veľa užitočných minerálov, ako vápnik, horčík, železo, fosfor a draslík. Jeho ďalšou výhodou je, že nepotláča chuť a vôňu kávy, alebo čaju, ale naopak, pomáha mu sa plne rozvinúť

Cukor a fakty

  • Ročne sa vyprodukuje okolo 160 miliónov ton cukru

  • za posledných 150 rokov ohromne vzrástla – napr. v Rakúsku 20 násobne

  • V USA dosahuje ročná spotreba cukru a ďalších sladidiel asi 70 kg na osobu – z toho väčšina cukru je konzumovaná v nealkoholických nápojoch

  • ešte pred 100 rokmi bola ročná spotreba cukru na hlavu nižšia než 2,5 kg, čo aj dnes platí pre menej rozvinuté štáty. Napr. v Afganistane bola v roku 1999 ročná spotreba cukru na hlavu iba 1 kg

  • V roku 2010 bola priemerná spotreba cukru na jedného slováka 34,3 kg, čím sa udržujeme na úrovni európskeho priemeru

  • najväčšími producentmi cukru sú Brazília – 40 miliónov ton ročne, a India – 27 mil. ton ročne

  Foto výrobkov z cukrovej trstiny :

 

V našom ehope nájdete všetky výrobky z cukrovej trstiny.